Echipamentele utilizate in cadrul proiectului:
Saltelele de gabioane au fost asamblate si umplute pe suprafata temporara de depozitare, in vederea organizarii unui loc de muncă eficient și controlat, astfel încât sa se incadreze in timpul alocat prin proiect cu utilizarea eficienta a forței de muncă.
Cadrul de ridicare din oțel capabil să susțină și să ridice uniform gabioanele printr-o serie de cârlige radio-controlate este vital pentru a asigura pozitionarea corecta, instalarea rapidă și ușoară a saltelelor sub apă.
Cârligele speciale permit ridicarea și coborârea sarcinilor prin radio-control, cu posibilitatea de a acționa pe o rază de până la 100 m.
La începutul implementării proiectului, au fost importate coordonatele în software-ul topografic pentru a facilita programarea fazelor corecte de montaj.
Coordonarea dintre operatorul GPS și echipa de lucrători (dotată cu sistem de comandă prin control radio și cabluri direcționale) a permis amplasarea corecta a gabioanelor in albia raului.
Topograful, cunoscând numerotarea și ordinea fazelor de ridicare, selectează progresiv în software care gabion va fi amplasat în râu pentru a primi coordonatele GPS.
Muncitorii calificați fixează carligele automate de structura gabionului.
Întreaga activitate care include ridicarea, coborârea și descărcarea este coordonată prin radio între topograf și operatorul macaralei. Additional doi muncitori, prin intermediul cablurilor si al indicațiilor topografului, direcționează și controlează mișcarea structurii care atunci când este suspendată în aer tinde să se miște. In momentul in care acesta faza se desfasoara în apă, mișcarea este foarte limitată și rotirea acesteia devine mai ușoară. Odata ce coordonatele GPS sunt atinse, incepe ridicarea saltelei de gabioane si coborarea acesteia in apa.
Trebuie să luăm în considerare o serie de factori care pot avea un impact clar asupra vitezei de execuție atunci cand se realizeaza calculul timpilor de producție: mișcarea macaralei, disponibilitatea in timp util a gabioanelor în raza de actiune a macaralei, condițiile meteorologice etc. In situatii optime, pentru un gabion de 5x2x0,3 m, durata întregii activități poate varia de la 10 minute (pe taluz) la 25 de minute (în apă), atunci când se utilizeaza un singur utilaj de ridicare.
Sistemele de gabioane sunt sisteme flexibile, capabile sa se adapteze miscarilor terenului si, din acest motiv, sunt utilizate in locul structurilor rigide din beton pentru a asigura stabilitate si protectie la eroziune pe termen mediu.