Ridicarea și poziționarea saltelelor de gabioane

Descriere proiect: ”Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră – Curtici – Simeria, tronsonul 2: km 614 – Gurasada lotul 2A km 614 – Cap Y Bârzava” au fost prevazute saltele de gabioane pentru protectia malului raului Mures. Râul Mureș este situat in partea central-vestica a României si strabate judetele Harghita, Mureș, Alba, Hunedoara, Arad si Timiș precum si tinutul unguresc Csongrád. Comuna Bârzava este situata la poalele Munților Zarand, la contactul acestora cu Munţii Metaliferi. În 2017 au început lucrările pentru reabilitarea liniei de cale ferată de frontieră Curtici-Simeria, parte a coridorului IV Pan-European pentru trenuri. Provocarea: consolidarea a aproximativ 52.000m² de maluri si albie râu pentru Lot 2A Km 614 – Cap Y Bârzava și 60.000 m2 pentru Lot 2 B Cap Y Bârzava – Ilteu au fost incluse in proiectul de reabilitare a caii ferate. Traseul caii ferate se desfășoară de-a lungul malurilor, raul Mures fiind binecunoscut pentru debitele mari anuale de apă, si din acesta cauza procedurile de instalare obisnuite nu au fost posibile Limitarile naturale ocazionale pot face imposibilă utilizarea obisnuită a sistemelor clasice de apărare impotriva inundatiilor si viiturilor, cum ar fi barajele provizorii de pământ, sistemele de control al inundațiilor, barierele transversale. Solutia: Instalarea gabioanelor pentru lucrări de apărare împotriva eroziunii de pe malul râului, s-a realizat utilizand un sistem automat de ridicare, pozitionare si lansarea acestora in apa. Având în vedere aceste condiții limitative, a fost elaborata o solutie care printr-un sistem automat a facut posibila depasirea provocărilor privind montajul saltelelor de gabioane în râul Mures. în mod eficient. Descriere produs: Saltele de gabioane au dimensiunea de 5 m lungime, 2 m latime si 0,3 m inaltime, sunt realizate din plasa dublu rasucita cu ochiul de 60×80 (60 mm), diametrul firului este de 2,7 mm si sunt protejate cu ZN95%Al5% Clasa A de protectie in conformitate cu standardul SR EN 10223-3. Greutatea unui gabion umplut cu piatra este de aproximativ 4,5 tone, distanta de la mal la punerea in opera este de aproximativ 20m. Sub salteaua de gabioane s-a prevazut un geotextil cu rol de filtrare si separare din polipropileana virgina 100%, cu rezistenta la poansonare statica de 2 kN.

Echipamentele utilizate in cadrul proiectului:

Saltelele de gabioane au fost asamblate si umplute pe suprafata temporara de depozitare, in vederea organizarii unui loc de muncă eficient și controlat, astfel încât sa se incadreze in timpul alocat prin proiect cu utilizarea eficienta a forței de muncă.

Cadrul de ridicare din oțel capabil să susțină și să ridice uniform gabioanele printr-o serie de cârlige radio-controlate este vital pentru a asigura pozitionarea corecta, instalarea rapidă și ușoară a saltelelor sub apă.

Cârligele speciale permit ridicarea și coborârea sarcinilor prin radio-control, cu posibilitatea de a acționa pe o rază de până la 100 m.
La începutul implementării proiectului, au fost importate coordonatele în software-ul topografic pentru a facilita programarea fazelor corecte de montaj.

Coordonarea dintre operatorul GPS și echipa de lucrători (dotată cu sistem de comandă prin control radio și cabluri direcționale) a permis amplasarea corecta a gabioanelor in albia raului.

Topograful, cunoscând numerotarea  și ordinea fazelor de ridicare, selectează progresiv în software care gabion va fi amplasat în râu pentru a primi coordonatele GPS.

Muncitorii calificați fixează carligele automate de structura gabionului.

Întreaga activitate care include ridicarea, coborârea și descărcarea este coordonată prin radio între topograf și operatorul macaralei. Additional doi muncitori, prin intermediul cablurilor si al indicațiilor topografului, direcționează și controlează mișcarea structurii care atunci când este suspendată în aer tinde să se miște. In momentul in care acesta faza se desfasoara în apă, mișcarea este foarte limitată și rotirea acesteia devine mai ușoară. Odata ce coordonatele GPS sunt atinse, incepe ridicarea saltelei de gabioane si coborarea acesteia in apa.

Trebuie să luăm în considerare o serie de factori care pot avea un impact clar asupra vitezei de execuție  atunci cand se realizeaza calculul timpilor de producție: mișcarea macaralei, disponibilitatea in timp util a gabioanelor în raza de actiune a macaralei, condițiile meteorologice etc. In situatii optime, pentru un gabion de 5x2x0,3 m, durata întregii activități poate varia de la 10 minute (pe taluz) la 25 de minute (în apă), atunci când se utilizeaza un singur utilaj de ridicare.

Sistemele de gabioane sunt sisteme flexibile, capabile sa se adapteze miscarilor terenului si, din acest motiv, sunt utilizate in locul structurilor rigide din beton pentru a asigura stabilitate  si protectie la eroziune pe termen mediu.

Lasă un răspuns